The client for this weekend project house found a site high overlooking the Delaware River. The site almost immediately started sloping from the edge of the road hence a "gangplank" is required to access the home.

A "modernist jewel box" was the clients' wish. A certain sense of geometric purity was envisioned and towards that end a 33’ x 33’ square was created which was then eroded in some places and added to in others.

The facades have some typical vbA materials, bluestone, porcelain tiles, cedar siding and an insulated glass "storefront" with a composition of clear and "sandblasted" translucent glass. This entry facade is acting as a translucent "scrim" element, giving clues as to what is beyond its threshold but not revealing all.

Upon entering, a stair connecting a lower level, loft and roof deck becomes a sculptural vertical "spine". The South facing glass wall is sheltered in part by a horizontal exterior shading system made of metal blades.

Half a level down is an exterior cantilevered deck, while going the next half level will go the sleeping floor.

residential architecture projects by vBaras Architects of Port Jervis, NY

the cube house

Cube house main blueprints designed by vBaras ArchitectsCube house north elevation blueprints designed by vBaras ArchitectsCube house west elevation blueprints designed by vBaras ArchitectsCube house south elevation blueprints designed by vBaras ArchitectsCube house east elevation blueprints designed by vBaras Architects